Primarul Nicolae Barbu: Am fost citat ca martor în ancheta amenzilor încasate online de DITL

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, reţinerea pentru 24 de ore a subprefectului de Giurgiu, Laurenţiu Ţintea, şi a directorului Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Giurgiu, Marlena Hroniade, în cazul direcţionării ilegale a 2,27 milioane de lei în conturile Primăriei Giurgiu de pe platforma online pentru încasarea contravalorii amenzilor.

Poliţiştii au verificat modul în care cei doi au încheiat cu reprezentanţii unor societăţi comerciale un protocol având ca obiect încasarea online a contravalorii amenzilor, în condiţiile în care platforma utilizată nu era acreditată şi autorizată, prejudiciul în acest caz ridicându-se la 2,27 milioane de lei.

În acest caz, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, spune că în Ordinul 1234 al Ministerului de Finanţe din septembrie 2014 este stipulat că amenzile plătite  fac venituri la unităţile administrativ-teritoriale de pe raza localităţii unde s-a făcut plata, nu pe raza de domiciliu a contravenientului.

Anchetatorii nu contestă modul de încasare a acestor amenzi realizate de DITL Giurgiu prin POS, acele terminale electronice, ci doar prin acea formă electronică de plată online care spun că nu e acreditată. Nu există în România niciun organism de acreditare. În principiu, Primăria Giurgiu nu va avea de suferit, indiferent ce s-ar întâmpla. Dacă se consideră nedreptăţite UAT-urile că noi am încasat acei bani, în detrimentul lor, atunci trebuie să ne acţioneze în instanţă. Dar, noi, în instanţă am câştiga toate procesele. Sper că judecătorii vor da dovadă de înţelepciune pentru că singura problemă care li se impută, singura încălcare a legii, este faptul că, în accepţiunea organelor de cercetare penală, încasarea amenzilor prin online, nu este o încasare legală. Da, acei bani au intrat în contul Primăriei Giurgiu, ca şi venituri proprii, şi i-am folosit la investiţii”, ne-a declarat primarul Nicolae Barbu.

De asemenea, Nicolae Barbu consideră că “e vorba de o  neînţelege a legii. Acum o să vedem de partea cui e neînţelegerea, a noastră sau a organelor de cercetare. Noi spunem că suntem în regulă”.

Referitor la măsura luată de procurorii Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti care au decis, miercuri, reţinerea pentru 24 de ore a subprefectului Laurenţiu Ţintea şi a directorului Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Giurgiu, Marlena Hroniade, primarului îi pare rău că cei doi sunt nevoiţi să treacă prin astfel de momente, considerându-i  competenţi şi cinstiţi.

La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a fost şi primarul Nicolae Barbu pentru declaraţii.

“Am fost şi am dat o declaraţie la Parchet. Am fost citat ca martor şi am spus exact ce v-am declarat şi dvs. Era dreptul şi obligaţia DITL să realizeze acel contract. Nu am negat niciodată faptul, ştiam de această procedură, chiar m-am lăudat cu ea”, a mai spus edilul şef.

Distribuie prin:

Comentarii

comentarii