Colectarea selectivă a gunoiului va duce la ieftinirea taxei de habitat cu cel puţin 1 leu

Municipiul Giurgiu se va alinia oraşelor din ţară unde colectarea gunoiului se face selectiv. Giurgiuvenii vor primi pubele speciale. Colectarea selectivă va începe după 15 august.

Primarul Nicolae Barbu a anunţat într-o recent conferinţă de presă că municipalitatea va trece la colectarea selectivă a deşeurilor de la populaţie.

Prin programul pe care România şi l-a asumat vizavi de colectare selectivă, în anul 2015 trebuiau asigurate 15% colectare selectivă în cadrul cantităţii totale de gunoi selectat. Pentru 2016 a crescut la 20% această obligaţie. Dacă nu se îndeplinesc cerinţele, intervin penalităţi directe ale Uniunii Europene către statul roman, iar statul către unităţile administrative. În acest an, pentru o tonă de gunoi neselectat se aplică o penalitate de 100 de lei. Concret, 11% din costul colectării gunoiului reprezintă penalitate suplimentară. În anul 2020 trebuie să avem 50% colectare selectivă” a precizat Nicolae Barbu.

Colectarea selectivă şi încadrarea în programul stabilit de UE va duce şi la scăderea taxei de habitat.

În acest sens, trebuie să-l determinăm pe cetăţean, printr-un cost mai mic, să facă această colectare selectare. Cu operatorul regional, Girexim, am stabilit un plan de măsuri pe luni şi cu termene de finalizare. Până la sfârşitul lunii aşteptăm să ni se pună la dispoziţie eurocontainere pentru colectare selectivă şi europubele. Vor fi eurocontainere pentru toate cele 88 de platforme de colectare a gunoiului de pe raza municipiului şi vom aveam 12.000 de europubele pentru giurgiuvenii care locuiesc la case”, a mai spus primarul municipiului Giurgiu.

Pentru început, cetăţenii care locuiesc la casă vor colecta gunoiul menajer într-o pubelă, iar pentru celelalte deşeuri, hârtie, sticlă, plastic, vor primi saci de diverse culori, urmând ca la sfârşitul lunii august să primească, fiecare gospodărie, câte trei europubele.

În perioada 15 august – 31 decembrie 2016, maşinile de gunoi vor avea însoţitori, angajaţi din cadrul Girexim, pentru a le explica oamenilor cum să selecteze gunoiul, de ce şi ce se va întâmpla dacă nu colectăm gunoiul selectat. În luna noiembrie vom face un test pentru a vedea care este gradul de colectare selectivă, care sunt locuinţele care nu au dorit, iar în luna decembrie vom încerca să promovăm o reducere a tarifului de gunoi selectat cu 1 leu pentru anul viitor. Asta doar în baza datelor pe care le vom avea şi dacă cetăţenii vor înţelege că trebuie să selecteze gunoiul”, a mai spus Nicolae Barbu.

Şi giurgiuvenii care locuiesc la bloc vor selecta gunoiul. Pentru a ţine situaţia sub control, municipalitatea va instala camere video la cele 88 de platforme de gunoi.

De la 1 ianuarie 2017, cetăţenii care nu vor face colectarea selectivă a gunoiului, vor fi amendaţi. Valoarea amenzilor urmează sa fie stabilită într-o şedinţă a Consiliului Local.

Distribuie prin:

Comentarii

comentarii