Calendar ortodox: Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Alexandru, ”protectorul omenirii”

Sfantul Alexandru este praznuit pe 30 august. Sfantul Alexandru a fost episcop in Constantinopol in timpul imparatului Constantin cel Mare (313-337). A participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, dovedindu-se un aparator al dreptei credinte. La acest sinod l-a combatut pe Arie, unul din preotii sai slujitori, care incepuse sa predice o invatatura neconforma cu traditia si credinta Bisericii.

Sfantul Alexandru a trecut la cele vesnice in anul 337, la varsta de 98 de ani.

De asemenea, în data de 30 august se pomenesc şi Sfinţii Ioan şi Pavel cel Nou, patriarhii Constantinopolului.

Alexandru şi Alexandra, prenume vechi

Alexandru si Alexandra sunt prenume vechi, cu o larga raspandire nu numai in Europa, ci si in alte regiuni ale lumii. Popularitatea numelui Alexandru se datoreaza, in buna masura, figurii unuia dintre primii mari strategi si conducatori militari din istorie, regele Alexandru al III-lea al Macedoniei (336-323 i.H.), supranumit cel Mare. Viata lui Alexandru a fost iesita din comun, asa ca nu este de mirare ca a devenit un mit al lumii antice. La moartea sa, la numai 33 de ani, Alexandru Macedon era stapanul celui mai mare imperiu cucerit vreodata, care se intindea din Grecia pana in India.

Etimologic, numele provine de la vechiul nume persan Aleksandros, care ar fi compus din verbul grecesc alexo – a apara, a proteja – si andros, forma de genitiv a substantivului aner – barbat, om. Asadar, semnificatia numelui Alexandru ar fi “care ii apara pe oameni”.

Distribuie prin:

Comentarii

comentarii