Atenţie, şoferi! Se schimbă Codul Rutier. Amenzi de până la 2.900 lei

Un proiect de Ordonanță de urgență prevede reguli mult mai drastice la cumpărarea mașinilor la mâna a doua, scrie avocatnet.ro. Documentul a fost lansat vineri în dezbatere publică, pe site-ul MAI, și, pentru a se aplica din 20 mai 2018, are nevoie doar de aprobarea Executivului.

În cazurile în care se schimbă proprietarul unei mașini, Codul rutier va stabili că va exista o perioadă fixă în care noul proprietar să fie obligat să notifice autorităților tranzacția. În caz contrar, înmatricularea automobilului va fi suspendată automat, iar cel care va circula cu acesta va risca o amendă de până la 2.900 de lei.

Suspendarea înmatriculării unui automobil va interveni, în principal, atunci când, în urma achiziționării unei mașini, noul proprietar nu anunță autoritățile despre tranzacție. Concret, noul deținător va trebui să anunțe tranzacția printr-o solicitare de transmitere în evidențele oficiale a dreptului de proprietate asupra automobilului în maximum 90 de zile de la cumpărare.

În același timp, Codul rutier va avea și sancțiuni pentru persoanele care circulă cu automobile a căror înmatriculare a fost suspendată. Mai precis, șoferii vor risca între nouă și 20 de puncte-amendă, adică, în prezent, o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Totodată, polițiștii rutieri vor reține certificatul de înmatriculare al vehiculului și vor elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, plus că vor retrage și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Măsura pregătită de MAI are în vedere situațiile în care noii proprietari evită să anunțe schimbarea deținătorului mașinii pentru a evita plata unor taxe și, implicit, amenzile ce se acordă pentru neachitarea lor.

Mai precis, reprezentanții MAI indică măsurile luate în ultimii ani pentru combaterea acestei practici, dintre care cea mai recentă a fost operată în 2016, însă subliniază că este nevoie și de o sancționare adecvată a celor ce nu respectă obligația raportării schimbării de proprietar.

Atenție! Proiectul de OG nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial. Bine de știut este că, în cazul adoptării de către Guvern, suspendarea înmatriculării unei mașini va putea fi luată abia din 20 mai 2018.

(sursa: avocatnet.ro)

Distribuie prin:

Comentarii

comentarii