Alegeri parlamentare 2016. Start oficial pentru campania electorală

Campania electorală pentru alegerile parlamentare a început vineri la ora 7:00 și se va încheia în data de 10 decembrie, la ora 7:00. Pe 11 decembrie românii sunt chemați la urne să-și desemneze parlamentarii care îi vor reprezenta în următorii patru ani.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, sunt aproximativ 18, 9 milioane de români cu drept de vot (18.906.721 – ultima estimare AEP).

Spre deosebire de 2012, vom avea mai puțini parlamentari: 466 în 2016, față de 588 în 2012. În 2016 vor fi 308 deputaţi, cărora li se adaugă 18 deputaţi ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Asta, pentru că se revine la votul pe liste, adică vom vota partidul, și nu omul.

Românii din diaspora vor fi reprezentaţi de patru deputaţi şi doi senatori.

Norma de reprezentare este să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori, iar pragul electoral de intrare în Parlament pentru un partid este de 5 procente.

S-au înscris în cursa electorală aproape 6500 de candidați.

O noutate pentru România la acest scrutin va fi votul prin corespondență, de care se bucură doar cetățenii români din diaspora.

Însă numai 8.889 dintre românii cu drept de vot din străinătate (dintr-un total de 609.962 ) au ales să voteze prin corespondență.

Cele mai multe cereri pentru vot prin corespondență sunt din Spania – 2794, Italia – 1228, Republica Moldova – 880, Marea Britanie – 594, Belgia – 382.

Românii din străinătate care nu s-au înscris pentru votul prin corespondență pot vota ca și până acum la secții de vot deschise în străinătate.

O altă noutate la alegerile parlamentare din 11 decembrie va fi utilizarea de camere video în secțiile de votare.

De asemenea, va fi folosit în continuare sistemul informatic de monitorizare a prezenței la urne, care a fost implementat la scrutinul local din iunie.

În campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, la posturi de televiziunie şi radio, în presă şi prin celorlalte mijloace de informare în masă.

În timpul campaniei electorale se asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzatoare pentru a se întalni cu alegătorii.

Partidelor care candidează le este interzis să afişeze corturi sau bannere mari pe stâlpi. Se pot promova prin afişe electorale de 500 mm pe 350 mm, de 400 mm pe 350 de mm. Acestea vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj, stabilite de primării. Aceste locuri trebuie să fie situate în zone frecventate de cetăţeni, fără stânjenirea circulaţiei pe drumurile publice şi a celorlalte activităţi din localităţile respective.

Surse: digi24.ro şi agerpres.ro

Distribuie prin:

Comentarii

comentarii