26 septembrie, Ziua Europeană a Limbilor

La inițiativa Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie, începând cu 2001.

De ce o Zi Europeană a Limbilor?

Europa posedă o veritabilă comoară lingvistică: există mai mult de 200 de limbi europene, fără a mai socoti limbile vorbite de cetățenii originari din alte continente. Această resursă importantă trebuie să fie recunoscută, utilizată și întreținută.

Învățarea limbilor prezintă avantaje pentru toată lumea și pentru toate vârstele; niciodată nu este prea târziu pentru a învăța o limbă și pentru a profita de oportunitățile pe care le oferă. Cunoașterea, fie și a câtorva cuvinte în limba țării pe care o vizităm (pentru vacanțe, de exemplu), permite stabilirea de contacte de o mare bogăție.

Învățarea limbilor altor popoare ne permite să ne înțelegem mai bine unii pe alții și să ne depășim diferențele culturale.

Ce reprezintă Ziua Europeană a Limbilor?

Anul European al Limbilor 2001, organizat de către Consiliul Europei și de către Uniunea Europeană, a reușit să implice mii de persoane din cadrul celor 45 de state participante. Activitățile sale au celebrat diversitatea lingvistică în Europa și au promovat învățarea limbilor.

Obiectivele generale ale Zilei Europene a Limbilor sunt următoarele:

  •     sensibilizarea publicului cu privire la importanța învățării limbilor și la diversificarea numeroaselor limbi învățate, cu scopul de a favoriza plurilingvismul și înțelegerea interculturală;
  •     promovarea bogăției diversității culturale și lingvistice a Europei, menținerea și cultivarea ei;
  •     încurajarea învățării pe tot parcursul vieții, nu numai în contextul școlar ci și în afara acestuia, pe durata studiilor, pentru nevoi profesionale, dar și din motive de mobilitate sau pentru petrecerea timpului liber și pentru diverse schimburi.

Ziua de 26 septembrie 2011 a marcat a 10-a aniversare a Zilei Europene a Limbilor (ZEL) celebrată în cadrul Consiliului Europei și în cele 47 de state membre.

Planeta noastră numără mai mult de 7 miliarde de locuitori, repartizați în 189 de state independente, care vorbesc între 6.000 și 7.000 de limbi diferite. În Europa, există în jur de 225 de limbi indigene, adică aproximativ 3% din totalul mondial. Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia și în Africa, conform http://edl.ecml.at/.

Distribuie prin:

Comentarii

comentarii